FAQ

Zašto One stvari?

Sintagma one stvari u hrvatskom jeziku funkcionira kao metafora kojom se opisuju razni elementi vezani uz našu seksualnost (od seksualnih odnosa preko menstruacije do spolnih organa), kako bi se označila njihova “problematičnost”. No, iako se ovaj termin uobičajeno koristi za pojačavanje stigme koju seksualnost nosi, u sklopu ovog projekta želimo “oteti” ovaj termin iz uobičajenog diskursa i koristiti ga kao naziv za stvaranje prostora u kojemu žene i queer osobe slobodno govore o svojoj seksualnosti, istražuju je i uče o njoj, bez cenzure i bez srama.

Koliko su radionice “eksplicitne”?

Jedan od ciljeva projekta One stvari definitivno je i destigmatizacija seksualnosti. No, s obzirom na osjetljivost teme seksualnosti, radionice su osmišljene tako da svatko u njima može sudjelovati onoliko sigurno i spremno koliko se u pojedinom trenutku osjeća.

Jako me zanima tema seksualnosti, ali neugodno mi je govoriti o tome pred drugima. Mogu li samo gledati?

Radionice su zamišljene kao siguran prostor u kojemu svatko može s drugima podijeliti onoliko koliko u tom trenutku želi odnosno može. Vježbe koje radimo podrazumijevaju određen stupanj otvaranja i dijeljenja, ovisno o tipu i formatu radionice, no osjećaj sigurnosti polaznica_ka definitivno je od najveće važnosti. Stoga je važno da svi_e polaznice_i imaju osjećaj povjerenja, ali i da ravnopravno sudjeluju u vježbama, a ne da samo pasivno gledaju druge jer se time stvara osjećaj neravnopravnosti.

Što ako mi u nekom trenutku postane previše neugodno i shvatim da mi je ipak previše?

Svaka_i se polaznica_k u svakom trenutku može izuzeti iz određene vježbe i zamoliti da u nekom dijelu radionice ne sudjeluje. Cilj nam nije forsiranje već poštivanje međusobnih granica.

Imam vrlo konkretne probleme vezane za svoju seksualnost, da li je ovo mjesto na kojemu ih mogu riješiti?

One stvari radionice primarno su edukativnog, a ne terapijskog karaktera. To znači da nećemo raditi direktno na osobnim problemima već ćemo zajedički istraživati neke aspekte seksualnosti. Ako se i tvoji problemi pojave, nećemo im se moći posvetiti dubinski i ući u ozbiljniji rad na njima, ali svakako ćeš ih moći sagledati iz novog ugla. Za osobni terapijski rad u ovom polju najbolje se seksualnom terapeutu ili terapeutkinji.

Kako da budem u toku s novim radionicama?

Dodaj svoju adresu na One stvari newsletter i obavijesti o novim radionicama stizat će ti direktno na mejl – maksimalno jednom mjesečno!

Što ćemo točno raditi na radionicama?

Ovisno o tipu radionice, ali i temi svakog pojedinog izdanja, svaki susret izgleda drugačije. Ipak, ono što im je zajedničko, korištenje je psihodramskih metoda koje podrazumijevaju ulaženje u različite uloge, zamjenu i isprobavanje uloga – to će nam često omogućiti da o nekim temama govorimo iz tuđe, a ne osobne perpsketive. Osim toga, dosta ćemo koristiti i art terapiju odnosno različite oblike kreativnog izražavanja.

Kako mogu biti siguran_na da druge_i polaznice_i neće nekom drugom prepričavati stvari koje sam s njima podijelila_o?

Stvaranje sigurnog prostora temelj je svake grupne radionice i zato se na prvom susretu sve polaznice_i obvezuju na povjerljivost svega što se dogodi odnosno iznese u sklopu pojedine radionice. Međusobno povjerenje ključan je faktor kvalitetnog rada i međusobnog poštivanja stoga bez ove pretpostavke nema niti kvalitetnog rada.

Zašto se One stvari bavi i ženskom i queer seksualnošću?

S obzirom na to da trenutno živimo u heteropatrijarhatu – sistemu zbog kojega je svijet krojen prema mjeri strejt bijelih muškaraca, i ženski i queer identiteti kao manjinski u takvom su svijetu suočeni s brojnim poteškoćama koje njihovo slobodno izražavanje, posebice u polju seksualnosti, čine otežanim, a ponekad i nemogućim. Zbog toga ovi identiteti imaju neke dodirne točke. Osim toga, ja se identificiram i kao žena i kao queer osoba i to je osobno iskustvo velik dio mojeg interesa za te vidove seksualnosti.

Zašto nema radionica za strejt cis* muškarce?

Naravno, patrijarhat i cis muškarce stavlja pred brojne izazove (poput zabrane izražavanja emocija ili pokazivanja slabosti) s kojima se često teško nositi. No zbog mojih specifičnih iskustava i interesa, trenutno sam fokusirana na radionice za žene i queer osobe.

*Cis muškarci je naziv koji se koristi za mušakrce čiji se rodni identitet “poklapa” sa spolom koji im je pripisan pri rođenju, dakle za osobe koje imaju muška spolna obilježja i pritom se rodno identificiraju kao muškarci.

Jesam li prestar_a ili premlad_a za radionice?

Za sudjelovanje u radionicama postoji samo donja dobna granica – ali ako si starija_i od 18, slobodno nam se pridruži jer gornje granice – nema!

Zašto se neke radionice plaćaju, a druge su besplatne?

Iako vjerujem da bi radionice ovog tipa trebale biti javno i besplatno dostupne, znanje, vrijeme i financijski resursi koje sam uložila u ovaj projekt dosta su značajni i sve uloženo moram na neki način vratiti. U Hrvatskoj trenutno ne postoji eksterni izvor iz kojega bi mogla redovito financirati organiziranje ovakvih radionica stoga trošak sudjelovanja ponekad moraju snositi same_i polaznice_i, a ponekad trošak snose organizacije u suradnji s kojima organiziram neke radionice.

Imaš još pitanja?

Javi se na jasna@onestvari.net!


Svi me vide kao nesigurno i mrzovoljno malo biće. Ali to su samo dijelovi mene koje osjećam da moram pokazati jer ih se nitko drugi ne usudi pokazati.

Fiona Apple, 2012.